EMDR: Een hoopvolle Behandeling voor het Verbeteren van een Negatief Zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld kan een verwoestende invloed hebben op het leven van een persoon. Het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen. Gelukkig zijn er behandelingsmogelijkheden die hoop bieden voor mensen die worstelen met een negatief zelfbeeld - Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).

EMDR is oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar het heeft ook effectieve resultaten laten zien bij de behandeling van een negatief zelfbeeld. Deze vorm van therapie richt zich op het verwerken van negatieve overtuigingen en ervaringen die hebben bijgedragen aan het ontstaan en in stand houden van het negatieve zelfbeeld.

Hoe gaat EMDR therapie in zijn werk bij een negatief zelfbeeld?

Bij EMDR wordt de persoon gevraagd om zich te concentreren op de negatieve overtuigingen en ervaringen die gerelateerd zijn aan hun zelfbeeld. Tegelijkertijd vindt bilaterale stimulatie plaats, zoals het volgen van de vingerbewegingen van de therapeut of luisteren naar afwisselende geluiden. Deze bilaterale stimulatie helpt de hersenen om nieuwe verbindingen te creëren en de negatieve overtuigingen te herstructureren.

Tijdens de EMDR-sessies worden de negatieve overtuigingen en de daaraan gekoppelde emoties en lichamelijke sensaties aangepakt. De persoon gaat terug naar de nare herinneringen om de negatieve gedachten en gevoelens te herbeleven, terwijl het werkgeheugen belast wordt door een afleidende taak. Dit proces helpt bij het verwerken van de negatieve overtuigingen en het creëren van nieuwe, positievere overtuigingen over zichzelf.

Een belangrijk aspect van EMDR is dat het niet alleen gericht is op het veranderen van de cognities, maar ook op het verwerken van de bijbehorende emoties en lichamelijke reacties. Door de negatieve ervaringen opnieuw te beleven en tegelijkertijd afgeleid te worden, kan de emotionele lading worden verminderd en kunnen nieuwe, positieve associaties worden gevormd.

Wat is de effectiviteit van EMDR therapie bij een negatief zelfbeeld?

Verschillende onderzoeken hebben de effectiviteit van EMDR bij de behandeling van een negatief zelfbeeld aangetoond. Het heeft aangetoond dat het leidt tot significante verbeteringen in zelfbeeld, zelfwaardering en zelfvertrouwen. EMDR biedt een gestructureerde en evidence-based benadering om mensen te helpen hun negatieve zelfbeeld te veranderen en een positiever beeld van zichzelf te ontwikkelen.

Het is belangrijk op te merken dat EMDR een gespecialiseerde therapie is die moet worden uitgevoerd door een getrainde professional. Het is geen zelfhulpbenadering en vereist de begeleiding van een ervaren therapeut. De therapeut zal de behandeling afstemmen op de specifieke behoeften en doelen van de persoon en ervoor zorgen dat de sessies veilig en ondersteunend zijn.

Als je worstelt met een negatief zelfbeeld en merkt dat het je leven beïnvloedt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken bij een ervaren therapeut die EMDR aanbiedt. Deze vorm van behandeling kan je helpen om negatieve overtuigingen te doorbreken en een positiever zelfbeeld te bevorderen. Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen.

Contact

Heb je vragen? Neem dan eenvoudig contact met ons op.

Contact

 

Aanmelden voor een intakegesprek

Wil je direct beginnen met het aanpakken van je klachten, meld je dan hier aan!

Aanmelden voor een intakegesprek