EMDR: Een Hoopvolle Behandeling voor Angststoornissen

Angststoornissen zijn een veelvoorkomende en slopende mentale gezondheidsaandoening die het dagelijks leven van mensen kan beïnvloeden. Of het nu gaat om gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis, sociale angststoornis of een andere vorm van angst, de impact ervan kan overweldigend zijn. Gelukkig zijn er behandelingsmogelijkheden die hoop biedt aan mensen die lijden aan angststoornissen, zoals cognitieve gedragstherapie en Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).

EMDR is een effectieve vorm van therapie die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar het heeft ook succesvolle resultaten laten zien bij de behandeling van verschillende angststoornissen. Deze therapie is gebaseerd op het idee dat angststoornissen voortkomen uit onverwerkte ervaringen en dat de onderliggende angsten kunnen worden verminderd en beheerst door middel van gerichte interventies.

Hoe gaat EMDR therapie in zijn werk bij angst?

Bij EMDR wordt de persoon gevraagd om zich te concentreren op de angstige gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties die geassocieerd worden met de angststoornis. Tegelijkertijd vindt bilaterale stimulatie plaats, zoals het volgen van de vingerbewegingen van de therapeut of luisteren naar afwisselende geluiden. Deze afleidende stimuli helpen de hersenen om de angstige ervaring op een nieuwe en minder bedreigende manier te verwerken.

Tijdens de EMDR-sessies worden de nare ervaringen en negatieve overtuigingen die aan de angststoornis ten grondslag liggen, aangepakt. De persoon wordt geleid om de angstige situatie te herbeleven terwijl de bilaterale stimulatie plaatsvindt. Dit helpt bij het herstructureren van de angstige overtuigingen en het creëren van nieuwe, positievere gedachten en reacties op de angstprikkels.

Een belangrijk aspect van EMDR is dat het niet alleen gericht is op symptoombestrijding, maar ook op het aanpakken van de onderliggende oorzaken en het bevorderen van herstel op lange termijn. Het helpt mensen om controle over hun angststoornis te krijgen en zelfvertrouwen op te bouwen, zodat ze beter in staat zijn om met angstsituaties om te gaan.

Hoe effectief is EMDR therapie bij angst?

Onderzoek heeft aangetoond dat EMDR effectief is bij de behandeling van angststoornissen. Het heeft aangetoond dat het leidt tot significante vermindering van angstsymptomen, verbetering van het dagelijks functioneren en een betere kwaliteit van leven. EMDR biedt hoop aan mensen die lijden aan angststoornissen en kan een keerpunt zijn in hun herstelproces.

Het is belangrijk op te merken dat EMDR een gestructureerde therapie is die moet worden uitgevoerd door een getrainde professional. Het is geen zelfhulpbenadering en vereist begeleiding van een ervaren therapeut. De therapeut zal de behandeling afstemmen op de specifieke behoeften en capaciteiten van de persoon en ervoor zorgen dat de sessies veilig en ondersteunend zijn.

Als je lijdt aan een angststoornis en merkt dat het je leven beïnvloedt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken bij een ervaren therapeut die EMDR aanbiedt. Deze behandeling kan je helpen om je angststoornis te overwinnen, je angsten te beheersen en een leven te leiden dat niet langer wordt beperkt door angst. Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen.

Contact

Heb je vragen? Neem dan eenvoudig contact met ons op.

Contact

 

Aanmelden voor een intakegesprek

Wil je direct beginnen met het aanpakken van je klachten, meld je dan hier aan!

Aanmelden voor een intakegesprek